INPP Gyakorlatprogram

 
 
 
Reflexek - egyensúly - tanulás - viselkedés
 
 

INPPA magatartási és a tanulási problémák feloldására kifejlesztett módszer, amelynek alapját a csecsemőkori mozgásminták speciális gyakorlása adja. A tanulási képesség, a beszéd, az olvasás, az írás, a figyelem, a viselkedés, valamint minden más intellektuális és pszichés működés minősége az egyensúly és a mozgásszabályozás szintjétől függ.
A mozgásszabályozás csak abban az esetben lehet megfelelő, ha az idegrendszer szerveződése a biológiailag meghatározott sorrendben és minőségben ment végbe. Ha a fejlődésmenet nem volt megfelelő, vagy ha egyes fejlődési lépcsőfokok kimaradtak, vagy felcserélődtek, akkor idegrendszeri éretlenség alakul ki. Ha a magzati és a csecsemőkori reflexek nem aktiválódnak a megfelelő módon, illetve nem kerülnek időben gátlás alá, akkor nem alakulhatnak ki  megfelelően a testtartási reflexek és az egyensúlyi reakciók. A helytelenül fennmaradó primitív reflexek és ezzel együtt bizonyos testtartó reakciók hiánya okozza a mozgáskoordinációs és az egyensúlyi problémákat.

Az INPP Gyakorlatprogram© segítségével az idegrendszeri eltérések kiküszöbölhetők, így a legtöbb esetben megoldódnak a magatartási és tanulási problémák, javul a figyelem, az egyensúly és mozgáskoordináció, ezáltal a gyermekek alkalmassá válnak az óvodai és az iskolai életre és az eredményes tanulásra.

A módszer speciális diagnosztikus folyamatának segítségével (kérdőív, interjú, érzékelési és mozgásvizsgálat, reflexteszt) megállapítható a pontos diagnózis, vagyis az idegrendszer érettségének szintje, a perzisztáló primitív reflexek valamint a szükséges egyensúlyi és testtartó reflexek működésének mértéke. Ezután elkezdődhet a Gyakorlatprogram©, amelyben a  néhány perces mozgásgyakorlatokat minden nap szükséges elvégezni és a teljes gyakorlatsor körülbelül másfél évig tart. A biológiailag meghatározott mozgásfejlődési sor elemeit lassan és nagy pontossággal végezve újraszerveződik az idegrendszer működése. A mindennap ismétlődő, rövid mozgásimpulzusok új idegi összeköttetéseket építenek ki, és ehhez az összetett folyamathoz elegendő idő kell.

A módszer megfelelő alkalmazásával kialakul az optimális, életkornak megfelelő egyensúly és reflex-készlet. Az INPP fejlesztő módszerének eredményeképpen a test és az idegrendszer készen áll más mozgáskoordinációs, kondicionáló vagy az értelmi képességeket felzárkóztató és fejlesztő módszerekre.

A csecsemőkori reflexekről itt olvashat bővebben:

  Angyalka vagy manócska 4

  Angyalka vagy manócska 5. 

  Angyalka vagy manócska 6.